Vesti bune pentru parinti

Actualitate| 23.06.2023| 33| 0| Petrache Ecaterina

Părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește 12 ani! Legea a fost promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea art. 26 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Legea prevede că părinții își vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea de către acesta a vârstei de 12 ani.

Pana acum părinții puteau beneficia de concediu medical pentru îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta avea până în 7 ani. Copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, mai ales cei cu probleme de sanatate, așa că mulți părinți cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă ca sa stea acasa cu copilul, desi rezolva problema pe termen scurt sau sa gasesca alte solutii costisitoare.

Mai rau stau lucrurile in cazul familiilor monoparentale, destul de numeroase  in România, care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsa copiii.

Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an, per copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *