Sindromul Burnout sau epuizarea profesională

Sănătate| 23.06.2023| 99| 0| Petrache Ecaterina
  • Bolile cauzate de suprasolicitarea de la locul de muncă nu mai sunt demult un mit. Dacă la inceputul secolului, cele mai frecvente boli pofesionale erau cele generate de muncile grele, care solicitau în exces corpul, în prezent, cele mai întâlnite probleme de sanitate sunt legate de oboseala cronică, atacuri de panică sau diferite suferinte psihice.

Toate aceste probleme au o singură cauză: suprasolicitarea excesivă sau fenomenul de burnout, generat de muncă intense, de orele suplimentare petrecute la serviciu și presiuni de orice tip etc…

Trăim într-o societate în continuă mișcare, care pune tot mai multă presiune pe noi. Lumea dinamică și solicitantă a dus în ultimii ani la răspândirea sindromului burnout sau altfel spus, epuizare profesională. Acesta poat fi provocat de un stil de viață agitat, presiuni financiare, responsabilități excesive la job și mulți alți factori.

Fie că sunteți un angajat suprasolicitat, un student stresat sau un părinte ocupat, epuizarea profesională poate să apară neobservată. Apariția acesteia are un impact semnificativ asupra sănătății mintale și fizice.

Ce este burnout-ul?

Sindromul burnout sau epuizarea profesională apare atunci când o persoană se simte copleșită, epuizată și demotivată din cauza presiunilor la locul de muncă sau ale vieții în general. Epuizarea profesională este mai mult decât oboseala obișnuită sau stresul. Este o afecțiune medicală care poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale și fizice.

Cum se manifestă?

Cele mai frecvente efecte ale fenomenului de burnout sunt o stare permanentă de nefericire, de insatisfacție personală și profesională, neîncredere în forțele proprii și o oboseală cronică care se manifestă din prima jumate de oră, după trezire. Cine suferă de burnout se simte singur, debusolat, problemele par fără soluție și totul pare fără ieșire.

În termeni medicali, fenomenul de burnout este o stare emoțională, mentală și fizică de oboseală, cauzată de stresul prelungit și excesiv. Dacă acest fenomen se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, efectele pot fi dintre cele mai nedorite. Pe de o parte, apar și suferințele fizice: dureri de cap, de oase, mâncatul haotic ce conduce către obezitate, probleme cardiace, iar pe de altă parte, persoana în cauză se simte atât de singură și neajutorată, încât poate decide să-și pună capăt zilelor.

Cauze

Din nefericire, din cauza ritmului haotic în care se trăiește în societatea modernă, a dezvoltării masive a tehnologiei și a internetului, angajații sunt supuși zilnic la noi provocări, li se dau cât mai multe sarcini, iar timpul este întotdeauna prea scurt pentru a asimila din punct de vedere psihic toate aceste schimbări și pentru a le face față.

Iar dincolo de targeturile spre care țintește, de obiectivele pe care și le propune și de performanțele pe care vrea să le atingă, orice angajator trebuie să se gândească, în primul rând, la resursa umană, pentru că, fără angajați sănătoși, nimic din ceea ce-și propune nu poate fi realizat.

În zilele noastre, sub presiunea timpului si a concurentei, tendinta multor angajatori este de a-si incarca angajatii cu sarcini carora, in final, acestia nu le pot face fata.

Tipuri de burnout

Există mai multe tipuri de burnout, iar fiecare dintre ele se manifestă prin simptome și cauze specifice. Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de epuizare profesională este epuizarea fizică. Aceasta apare atunci când suntem suprasolicitați din punct de vedere fizic și resimțim oboseală cronică și epuizare la sfârșitul zilei. Epuizarea emoțională este alt tip de epuizare profesională care se manifestă prin simptome precum lipsa de empatie sau interes față de cei din jurul nostru și agresivitate. Epuizarea cognitivă se manifestă prin simptome precum dificultăți în concentrare, probleme de memorie și lipsa de claritate mentală.

Specialiștii susțin că semnele de burnout sunt vizibile imediat, iar persoana respectivă trebuie să primească ajutor medical de specialitate de urgență.

Dacă vă confruntați cu fenomenul de burnout și aveți nevoie de ajutor specializat, terapeuții vă pot ajuta să îl gestionați.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *