Ca urmare unei ample acțiuni de protest în rândul magistraților din România, mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat marți, 20 iunie, că își suspendă activitatea începând de miercuri.
Este și cazul Judecătoriei Câmpina, care a luat această hotărâre în urma Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Câmpina.
Într-un comunicat de presă, demersul este motivat, între altele, prin faptul că judecătorii se confruntă cu un volum mare de muncă, agravat de plecările masive din sistemul judiciar și sunt invocate, totodată, incompatibilitățile și interdicțiile profesiei.
„Având în vedere totodată și nealocarea fondurilor bugetare suficiente pentru acoperirea diferențelor salariale rezultate din punerea în executare a ordinelor președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Câmpina [anunță că – n.r.] Începând cu data de 21.06.2023 se vor judeca doar cauzele urgente , celelalte cauze urmând a fi amânate”.
Principala nemulțumire a magistraților se referă, însă, la ultima modificare a proiectului de lege referitor la pensiile speciale, mai exact impozitarea cu 15% a sumei ce depășește cuantumul salariului mediu net.
În materie penală, se consideră urgențe:
– dosarele de fond în care este dispusă o măsură preventivă;
– cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libetate;
– cauze în materia liberării condiționate;
– cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenție;
– contestațiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a privării de libertate prevăzute de art. 104 din Legea nr. 254/ 2013;
– cereri având ca obiect schimbări în executarea unot hotărâri cu persoane aflate în stare de deținere/ arest;
– cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei cu persoane aflate în stare de deținere/ arest;
– cereri privind menținerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranță cu caracter medical;
– căi de atac extraordinare apreciate ca urgențe cu persoane aflate în stare de deținere/ arest; incidentele procedurale în cauzele care se soluționează pe această durată;
– cauzele date în competența judecătorului de drepturi și libertăți;
– verificarea măsurilor asiguratorii;
– cauze având ca obiect infracțiuni flagrante;
– alte cauze apreciate de completul de judecată ca având caracter urgent.
În materie civilă:
– ordin de protecție;
– tutelă/ curatelă;
– delegare autoritate părintească;
– decădere din drepturile părintești;
– internarea medicală nevoluntară;
– ordonanță președințială;
– suspendarea provizorie a executării silite;
– măsuri asiguratorii; asigurare dovezi;
– incidente procedurale în cauzele care se judecă pe această durată, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire și completare a hotărârii;
– încetare internare medicală nevoluntară;
– încuviințări executare silită.
„De asemenea, se consideră urgențe cererile incidente ori accesorii celor enumerate (ajutor public judiciar, reexaminare, îndreptare eroare materială, abținere, recuzare etc.)” – mai precizează comunicatul de presă semnat de judecător George Octavian Nicolae, președintele Judecătoriei Câmpina.
Suspendarea activității pe o perioadă nelimitată va afecta inclusiv cauzele privind divorțurile, astfel că toți cei care aveau de gând, în perioada următoare, să-și separe drumurile prin intermediul instanței de judecată vor mai avea de așteptat.
Lasă un răspuns