Au fost identificate mai multe probleme privind aplicația TikTok: platforma își rezeră dreptul de a sterge informatii, partajează datele colectate cu terti, colectează inclusiv date despre dispozitiv, cum ar fi numărul de telefon sau codul cartelei SIM și datele pot fi stocate oriunde. E bine să interzicem TikTok, spre exemplu, dacă mă întrebați pe mine, susține șeful CyberInt din SRI, general Anton Rog.
“Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a subliniat el.
Potrivit acestuia, prin TikTok chinezii pot să ia imagini, audio și ce mai vor ei de-acolo.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut, în luna mai, recomandări în vederea interzicerii descărcării, instalării și utilizării aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România.
DNSC susține că a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”.
Autoritățile române analizează dacă vor interzice aplicația chineză TikTok pe telefoanele și dispozitivele funcționarilor, după ce Comisia Europeană, Parlamentul European și secretariatul general al Consiliului European au luat decizii similare.
TikTok, controlată de compania chineză ByteDance, nu se află doar în vizorul autorităților europene.
În Statele Unite, președintele Joe Biden a promulgat la începutul anului o lege care interzice descărcarea şi folosirea aplicației pe dispozitivele funcţionarilor din guvernul federal. Ulterior, circa jumătate dintre statele americane au luat aceeași măsură.
De asemenea, în Congres a fost depus un proiect care vizează interzicerea TikTok la nivel național, pentru toți utilizatorii, fiind invocate preocupări legate de securitatea națională.
TikTok a recunoscut anul trecut că o parte din personalul din China poate accesa datele utilizatorilor europeni, dar neagă că aceste informații ajung la guvernul chinez, deși o lege din 2017 obligă toate companiile chineze, inclusiv filialele internaționale, să „sprijine, să asiste și să coopereze” la eforturile naționale de colectare a informațiilor.
Compania a declarat că înființează centre în Europa pentru a stoca datele utilizatorilor la nivel local și a promis că va reduce și mai mult accesul angajaților la date. De asemenea, TikTok a promis că va păstra datele utilizatorilor americani în Statele Unite, pentru a risipi îngrijorările Washingtonului.
Lasă un răspuns