Se confirmă suspiciunile din pandemie: FACIAS sesizează DNA pentru ilegalităţile descoperite

Investigații| 16.06.2023| 51| 0| Virgil Rădulescu

Afacerea „Pandemia” a îmbogățit pe mulți. Peste o sută de dosare penale au deschis procurorii anticorupție pentru achizițiile din pandemie. Foști primari, unii actuali parlamentari, medici de familie sau simpli funcționari au ajuns toți la DNA, ca inculpați, suspecți sau martori. Sumele câștigate ilegal variază de la câteva mii de lei, la câteva zeci de milioane.

Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei arată, în raportul final, că sunt în derulare 102 de anchete penale privind achizițiile din pandemie. În această perioadă, Unifarm a făcut achiziții fără nicio regulă de peste un miliard de lei și a rămas cu echipamente expirate de jumătate de miliard, potrivit documentului care citează mai multe anchete ale Curții de Conturi. Suma plătită pe vaccinurile anti-COVID rămâne o necunoscută din cauza clauzelor de confidențialitate stabilite în negocierile la nivel european cu companiile producătoare, mai concluzionează raportul.

Un caz aparte analizat de comisia de anchetă și aflat în lucru la DNA este achiziția unor utilaje din China pentru producția de măști, de către compania Romarm, specializată în producția de armament. În raport se arată că nici această achiziție nu a respectat legislația privind achizițiile publice. În plus, din cauza lipsei de experiență și expertiză a angajaților Romarm și a filialei acesteia Uzina de produse speciale Dragomirești, precum și din cauza defectării unor componente în timpul montajului, punerea în funcțiune a utilajelor a durat peste un an.

Apoi, nu a existat o producție de măști în sens juridic, ci doar produse realizate în procesul de testare și omologare. Acestea au fost totuși vândute, în baza unei autorizații de la Ministerul Apărării Naționale.

Astfel, primari, președinți de consilii județene, de regii sau de companii de stat, șefi de instituții locale sau centrale care s-au pus pe cumpărat fără discernământ și fără să mai țină cont de bani sau de calitatea produselor. Mai mult, produsele erau vândute de furnizori care nu aveau vreo legătură cu domeniul sanitar.

În 2020, timp de două luni, în plină pandemie, autoritățile din România au avut liber la achiziții fără licitație. Starea de urgență a adus suspendarea pragului de 135.060 de lei (27.000 de euro) pentru servicii sau bunuri pe care instituțiile le puteau cumpăra fără licitație.

Prejudiciile totale din dosarele pandemiei nu sunt, încă, cuantificate, dar DNA are în lucru dosare și sunt toate șansele ca unele dintre ele să se extindă.

Un exemplu este un dosar deschis în  2019 și, potrivit unui comunicat din octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice/societăți comerciale din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 și 5, unele coordonate de primar, respectiv Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și SC ECONOMAT Sector 5.

Achizițiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucăți), dar și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1200 bucăți) și termoscannere (200 bucăți). 

Ca urmare a infracțiunilor săvârșite s-ar fi obținut foloase necuvenite pentru membrii grupului în valoare totală de 67.811.280 lei.

Cele mai multe dintre dosarele ajunse în instanțe nu privesc afacerile de milioane, ci unele mai mici, dar cu efecte importante asupra sănătății publice. Sunt cercetați medicii de familie care au acceptat să dea certificate de vaccinare, deși nu injectaseră și serul persoanei respective.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus o nouă plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu achiziţiile abuzive efectuate în perioada pandemiei de COVID-19. Raportul comisiei parlamentare de investigare a achiziţiilor din perioada pandemiei a scos la lumină abuzuri repetate făcute în acea perioadă şi suspiciuni clare de ilegalitate. Acestea ar fi fost comise de către persoane cu funcţii de conducere şi/sau execuţie din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Pe fondul pandemiei generate de COVID-19, în România s-au făcut o serie de achiziţii publice de produse medicale, invocându-se necesitatea asigurării produselor destinate prevenirii şi combaterii COVID-19. Însă aceste achiziţii au ridicat semne de întrebare în privinţa volumului excesiv de produse cumpărate, preţurilor supraevaluate şi utilizării ineficiente a resurselor financiare ale statului român.

Printre acuzaţiile aduse Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) se numără nefundamentarea valorilor estimate transmise Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) conform prevederilor OUG nr.11/2020, comunicarea unor preţuri exorbitante faţă de ofertele contractate anterior şi nerespectarea termenului de 45 de zile prevăzut în ordonanţă pentru elaborarea Nomenclatorului pentru stocuri de urgenţă medicală şi a metodologiei de utilizare. De asemenea, se fac referiri şi la solicitarea de proceduri de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, în perioada post-stare de urgenţă.

Achiziţii „urgente” care nu au fost vreodată folosite

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) este acuzat de plata cheltuielilor de transport şi manipulare a produselor fără a le recupera de la furnizor, aşa cum prevedea contractul, nerecuperarea avansurilor acordate în cazul unor furnizori şi neutilizarea unui volum semnificativ de produse şi echipamente medicale achiziţionate prin procedura de strictă necesitate.

Concret, IGSU a plătit aproape 5 milioane de euro avans pentru nişte echipamente medicale, dar care nu au fost niciodată livrate. Inexplicabil, IGSU nu a recuperat banii daţi ca avans, deşi contractul nu a fost onorat de furnizori. Mai mult, echipamente de peste 10 milioane de euro nu au fost niciodată folosite, deşi au fost achiziţionate prin procedură de strictă necesitate. Vorbim de aproximativ 250 de ventilatoare medicale, dispozitive de oxigenoterapie, teste nazofaringiene sau halate pentru medici.

În plângerea înaintată către DNA, FACIAS subliniază atitudinea şefului DSU, Raed Arafat, personaj cu un rol determinant în coordonarea activităţilor din timpul pandemiei, care s-a sustras de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă, în toate cele 6 şedinţe ale comisiei, deşi a fost citat, invocând motive diverse. Eschivarea acestuia ridică serioase semne de întrebare cu privire la faptele proprii sau ale subordonaţilor săi. Are Raed Arafat ceva de ascuns?

FACIAS solicită DNA să investigheze aceste cazuri de achiziţii abuzive şi să aducă în lumină toate aspectele legate de aceste ilegalităţi. Este important ca responsabilii să fie traşi la răspundere şi să suporte consecinţele legale ale acţiunilor lor. Vă reamintim că FACIAS a mai depus o plângere penală la finalul lunii aprilie, pentru „tunul” cu măşti anti-covid, prejudiciul constatat de Curtea de Conturi fiind de aproape 30 de milioane de euro.

Reiterăm angajamentul nostru ferm de a lupta împotriva corupţiei şi abuzurilor din partea statului şi de a proteja interesele cetăţenilor. Pandemia de COVID-19 a fost o perioadă dificilă pentru întreaga societate, iar utilizarea inadecvată a resurselor financiare şi a achiziţiilor publice în mod abuziv nu poate fi tolerată, precizează FACIAS.

Vezi Raportul Comisiei de anchetă:

Rap-final-Com-ancheta

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *