CCR dezbate, astăzi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind trecerea Lacului Brebu în administrarea Consiliului Local Brebu

Administrație| 14.06.2023| 69| 0| Virgil Rădulescu

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind trecerea Lacului Brebu în administrarea Consiliului Local Brebu.
Şeful statului a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind trecerea Lacului Brebu, cu titlu gratuit, din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul public al Comunei Brebu şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Brebu.
„Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii, ambele subsumate statului de drept, cu încălcarea regimului proprietăţii publice, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi a efectului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale”, afirmă preşedintele în sesizarea de neconstituţionalitate, arătând că legea i-a fost transmisă de către Parlament, în vederea promulgării, pe 18 aprilie.
Iohannis susţine că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului legalităţii prevăzut de Constituţie. El precizează că bunul vizat de legea criticată reprezintă un bun imobil, Lacul Brebu, lac natural de tasare în suprafaţă de 4 ha, situat în comuna Brebu, judeţul Prahova.
El arată că, în ceea ce priveşte transferul bunurilor aflate în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, conform dispoziţiilor din Codul civil, „bunurile care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale potrivit unei legi organice nu pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale sau invers decât ca urmare a modificării legii organice; în celelalte cazuri, trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale şi invers se face în condiţiile legii”.
Iohannis consideră că, având în vedere că Lacul Brebu – bun supus transferului prin legea criticată – nu constituie obiect exclusiv al proprietăţii publice, în lipsa unei declaraţii exprese a legii organice, acesta ar fi trebuit trecut din proprietatea publică a statului în aceea a unităţii administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliului Local al Comunei Brebu, potrivit art. 292 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
El mai susţine că, potrivit unei decizii CCR, chiar şi în ipoteza în care Lacul Brebu ar fi fost declarat bun exclusiv al proprietăţii publice a statului printr-o lege organică, singura posibilitate de transmitere a acestui bun din proprietatea publică a statului în cea a Comunei Brebu ar fi fost adoptarea unei legi organice de modificare a legii organice prin care bunul a fost declarat obiect exclusiv al proprietăţii publice, iar nu soluţia legislativă adoptată de Parlament.
Preşedintele Iohannis menţionează că în cazul de faţă transferul dreptului de proprietate s-a realizat printr-o lege cu caracter individual, vizând imobilul descris în anexa legii, Parlamentul considerând aplicabil mecanismul privind transferul interdomenial al unui bun exclusiv al proprietăţii publice a statului.
Şeful statului subliniază şi că neclaritatea cu privire la identificarea şi delimitarea bunului imobil care face obiectul transferului dreptului de proprietate rezidă şi în neconcordanţa în ceea ce priveşte suprafaţa acestuia.
„În expunerea de motive a propunerii legislative este prevăzută o suprafaţă de 3,617 ha, în timp ce în anexa legii bunul figurează cu o suprafaţă de 4 ha. Lipsa delimitării concrete a bunului, cu atât mai mult cu cât acesta nu are nici carte funciară şi nici măsurători realizate, este de natură să creeze confuzie cu privire la identificarea bunului ce urmează a fi transmis din domeniul public al statului, aspect contrar exigenţelor de calitate a legii, care decurg din art. 1 alin. (5) din Constituţie”, arată el.
Preşedintele Iohannis solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *