Legea anti-viol a primit raport favorabil în comisia juridică a Camerei Deputaţilor: tot ce este sub 16 ani este încadrat la categoria viol

Politică| 08.06.2023| 107| 0| Virgil Rădulescu

Deputata Mara Calista (PNL) a anunțat miercuri că Legea anti-viol, care împinge consimţământul la 16 ani, a primit raport favorabil în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Ea a precizat că speră ca, săptămâna viitoare, să se dea votul în plen, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

„Am avut-o astăzi (n.r. ieri) în comisia juridică, din nou a plecat raportul către plen, sper că am găsit toată deschiderea şi dorinţa pentru a trece. Proiectul a trecut cu două abţineri, în rest voturile au fost favorabile, sper ca săptămâna viitoare să avem pe ordinea de zi acest proiect de lege, suntem camera decizională”, a spus Calista la Prima News, potrivit News.ro.

Ea a precizat despre tergiversarea adoptării proiectului timp de un an de zile, în Camera Deputaţilor, că au existat mai multe argumente şi disensiuni în ceea ce priveşte vârsta de 14 sau 16 ani pentru consimţământ.

Patru senatoare PNL printre care Iulia Scântei şi Alina Gorghiu şi o senatoare PSD au depus un proiect de lege, la Senat care are ca scop ridicarea la 15 ani a vârstei consimţământului sexual si de a incrimina distinct infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infractiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante si pedepse proporţionale.

De asemenea, prin iniţiativa legislativă, autorii au inclus un nou criteriu al vulnerabilităţii minorului victima – situaţia precarităţii situaţiei sale economice sau sociale, având în vedere numeroasele cazuri de abuzuri şi exploatare sexuală împotriva copiilor defavorizaţi, din familii foarte sărace, care practică cerşetoria sau prostituţia sub ameninţarea agresorilor, care nu au un domiciliu ori o reşedinţă stabilă sau care se află în diverse centre sau adăposturi.

Propunerea de lege a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor.

Potrivit unui studiu efectuat acum un an, peste 500 de pedofili, găsiţi vinovaţi prin hotărâri definitive, îşi execută pedepsele în libertate în România. Alte mii şi le-au ispăşit deja, tot fără a executa o zi de închisoare. În ultimii 6 ani, circa 3,000 de dosare cu privire la infracţiunea de act sexual cu un minor au ajuns în instanţele româneşti, din care în 252 de dosare s-a pus în discuţie valabilitate consimţământului victimelor minore.

Cele de mai sus sunt doar cazurile cunoscute, întrucât judecarea unor dosare are loc în şedinţă nepublică, cum sunt unele dintre cele care implică infracţiuni la viaţa sexuală, în care persoanele vătămate au vârsta sub 18 ani. Ce se întâmplă în astfel de procese rămâne strict între cei aflaţi în sala de judecată.

Deși România a fost condamnată la CEDO din cauza gravelor confuzii pe care le fac magistrații, încă se dau astfel de decizii halucinante. Chiar dacă rata de recidivă este de 70% în cazul agresorilor sexuali de copii, mulți abuzatori nu ajung niciodată în fața unui judecător sau scapă cu pedepse cu suspendare. Iar încadrările juridice și condamnările blânde riscă să devină “bune practici” pentru viitoarele generații de magistrați. Violul asupra minorilor va deveni, în timp, o infracțiune legalizată, dacă parlamentarii nu schimbă urgent legea.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *