Un europarlamentar român, fost premier, acuzat de hărțuire sexuală și abuz de putere

Investigații| 05.06.2023| 139| 0| Virgil Rădulescu

Țările din întreaga lume fac eforturi deliberate nu numai pentru a crește reprezentarea femeilor în Parlament, ci și pentru a le oferi locuri de muncă sigure, ceea ce este un pas normal spre realizarea principiilor democratice. Din păcate, într-o lume – cea politică – dominată majoritar de bărbați, femeile ajung de multe ori ținta sexismului, hărțuirilor sexuale și chiar a violențelor. Însă, acest fenomen e greu de combătut atâta timp cât există o teamă, probabil dublată de rușine, pentru ca adevărul să iasă la lumină.

Recent, publicația Europa Liberă România a dezvăluit faptul că, în urma mărturiilor ale mai multor foști asistenți de la Bruxelles, reiese că acolo este un loc de muncă toxic în care abuzurile sunt la ordinea zilei.

„Florina” a lucrat un deceniu în Parlamentul European, unde și-a construit cariera din 2007, venită de pe băncile facultății, fără pile, lucrând cu trei eurodeputați. De la primele două eurodeputate cu care a lucrat a învățat multe, fiind apreciată profesional. Al treilea nu a fost cu noroc.

Având o reputație bună printre colegii de la Bruxelles, în vara lui 2019, Florina a primit un telefon de la un proaspăt ales, recomandat de o cunoștință, care i-a oferit un post ca asistent. Chiar dacă l-a refuzat, bărbatul a insistat.

„M-a sunat să-mi propună un job, n-am avut un sentiment bun legat de el, așa că l-am refuzat. A doua oară mi-a spus ‘câți bani vrei, știu că ești bună la ce faci’… L-am refuzat frumos. A treia oară, mi-a spus ‘eu nu sunt oricine, spune-mi câți bani vrei!’. Într-un final, am acceptat. După ce am început să lucrăm, mi-a zis că el nu lucrează cu femei urâte și că știa că sunt frumoasă”, povestește Florina, citată de Europa Liberă România.

Ajuns în Bruxelles, eurodeputatul era dependent de ea pentru că avea experiența, conexiunile și vorbea engleza și franceza. I-a oferit o carieră unde vrea ea, dar Florina l-a refuzat insistent. I-a propus să-i cumpere o mașină de lux, dar ea a refuzat-o. I-a dat un telefon sigilat, insistând să vorbească doar de pe el, mai mult a încercat s-o convingă să se mute în același bloc cu el.

Am insistat că viața mea personală e viața mea personală. Că, ‘hai să mâncăm la prânz, seara împreună, să vizităm nu știu ce orașe, să jucăm șah seara’. Nu, nu vreau, pe mine m-ai angajat să-ți fac discursuri, muncă legislativă, nu sunt damă de companie!”, explică Florina pentru sursa citată.

Promisiunile au fost înlocuite  cu umilințe și comportament… nepotrivit

„Îmi spunea să merg în fața lui și a recunoscut, la un moment dat, că vrea să se uite la fundul meu. I-am spus că este inacceptabil. Multe remarci fizice, «ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși, ce mironosiță ești». Vorbea cu organele masculine tot timpul, îl rugam, «când mergi cu mine pe coridor nu-ți bagi alea în toate cele». I-am zis că, aici, oamenii nu se comportă așa!”.

Pentru românii angajați acolo nu era un secret comportamentul eurodeputatului care făcea mereu „glume” sexiste, pe care nimeni nu le gusta. Comenta de corpul femeilor și își bătea joc de ele în nenumărate rânduri, conform Florinei. Vorbea cu alți doi deputați români despre cum „i-ar trage-o” unei femei, la masă, în Parlament.

Alesul a schimbat tactica de atac, dându-i mai mult de lucru, care nu ținea de fișa postului, până când ea a insistat să angajeze pe altcineva pe post de secretară. I-a oferit tot bugetul cabinetului ca să facă ea tot, lucru pe care l-a refuzat. Într-un final, adusese o fată pe care o știa din România, în vârstă de 20 și ceva de ani.

„Ea era cârpa lui. O făcea vacă, proastă, în toate felurile!”, spune Florina despre comportamentul șefului față de tânăra colegă.

O călătorie la Strasbourg, una dintre cele două locații ale Parlamentului European unde eurodeputații lucrează o dată pe lună, a pus capac.

„A venit peste mine în cameră să-mi aducă o carte la 11 noaptea. Mă trezesc cu o bătaie la ușă, mă gândeam că e cineva de la hotel, s-o fi întâmplat ceva. Era el, am deschis ușa, a zis că a venit să-mi dea cartea și-mi zâmbea în toate felurile posibile, moment în care m-am panicat, am smuls cartea din mâna lui și am închis cealaltă ușă a anticamerei cu cheia”, mărturisește Florina.

Tot la Strasbourg, alți deputați români, bărbați, au fost martori la o ceartă între Florina și șeful ei, la masă, după ce-i amenințase colega. „Până am ajuns să plec, devenise violent cu ea, a amenințat-o că-i trage una.”

„S-a dus acolo să frece menta pe banii românilor!”

„Omul s-a dus acolo să frece menta pe banii românilor. Eu aveam întâlniri cu ambasadorii, solicitam întâlniri, îi spuneam că am relații de ani de zile, sunt oameni importanți, trebuie să ne întâlnim că avem treabă cu ei. Îmi spunea că își bagă ceva în ei și el se duce să mănânce în oraș.”

Asta s-a întâmplat și în ultima zi, după ce se întâmplase situația de la hotel și cea de la masă. Nu a vrut să se pregătească pentru o întâlnire pe care urma să o aibă cu un atașat economic al unei țări străine. A doua zi, Florina a plecat, fără să-i spună șefului. Și-a luat rămas bun de la diplomatul străin și a îndemnat-o pe colega sa să-și dea și ea demisia.

„I-am spus colegei mele că știu cum e o relație normală în domeniul acesta. E foarte personală, într-adevăr, dar există un spațiu și respect, însă el nu le respectă. Eu nu îmi calc pe demnitate. Ea se uita la mine și îmi zice că el nu este un om rău. Eu nu pot să-l înțeleg, omul e un violator!”, spune Florina despre trecutul șefului său, însă de care a aflat prea târziu.

După ce a plecat de la cabinetul lui, eurodeputatul a încercat să o amenințe și să o înjosească în orice fel. Apoi a început să se laude despre cum a dat-o afară. Se temea fizic de el și de influența lui, mai ales în România, așa că nu a înaintat niciun proces. „Eu pierd totul, el nu pierde nimic. Într-un proces, el nu-și pierde jobul”, a explicat Florina mizele plângerii.

Potrivit Florinei, mulți oameni i-au zis doar după ce plecase deja că ar fi vrut s-o fi avertizat. Oameni din ministere din România, cunoștințe care-i știau reputația deputatului și că el nu era în stare să lucreze cu bărbați, darămite cu femei. Că venea deja cu un lung istoric de hărțuire sexuală a angajatelor. Cercul tăcerii s-a perpetuat când colegii săi au refuzat să recunoască cum l-au văzut urlând la ea.

Nu exista nicio solidaritate. Viorica Dancilă a vrut reguli care să protejeze agresorii

„Ce m-a șocat a fost că româncele din Parlamentul European n-au fost niciodată solidare unele cu altele”, mărturisește Florina, care spune că susținere a primit doar de la străine. Ideea de ierarhie și promisiunea carierei le ținea pe toate în tăcere. Doar fosta șefă i-a luat apărarea când un alt eurodeputat a hărțuit-o, făcând remarci despre sânii ei, ascunși oricum sub o ținută conservatoare, și chiar a încercat s-o atingă.

„I-am spus șefei mele că îmi pare rău, dar omul e un abuzator, că poate în România e un comportament normal, dar aici nu e. Am vorbit cu fetele, vorba a ajuns la el, și el a ajuns să urle la șefa mea să mă dea afară că eu îndrăznesc să vorbesc despre deputați. Ea mi-a luat apărarea. În momentul acela, șefă de delegație era Viorica Dăncilă, care a spus că trebuie să creăm reguli pentru consilieri să nu mai bârfească despre deputați”, spune Florina.

„Sunt multe românce în mediul politic care se vând, pentru că li se oferă ceva, dar pentru mine a fost inacceptabil. Eu nu sunt de cumpărat. Ei profită, sunt niște prădători, și ele sunt vulnerabile și cred că doar așa se poate.”

„M-a marcat pe viață! Alți eurodeputați m-au invitat să lucrez cu ei, dar eu nu mai vreau în Parlament și nu să lucrez cu eurodeputați bărbați”, spune Florina, care susține că actualul mandat a adus „niște specimene” neplăcute la Bruxelles și că, deși abuzurile sunt des întâlnite în Parlament, românii sunt în top.

Potrivit publicației infobraila,ro eurodeputatul incriminat este nimeni altul decât europarlamentarul PSD Mihai Tudose, despre care Infobraila a mai scris, cu probe, că „a fost violent cu femeile, dar și că este, potrivit unor surse nedezmințite din presa brăileană, amator de sex în grup!”
Inainte de a va prezenta elementele care duc spre confirmarea ca europarlamentarul PSD Mihai Tudose este un hartuitor sexual,

Hărțuirea și abuzurile sunt la ordinea zilei pentru angajații de rând ai Parlamentului European, dezvăluie o investigație Politico. În acest mediu de lucru toxic, plângerile angajaților sunt eclipsate de puterea nemărginită a angajatorilor: anume, a europarlamentarilor.

Adesea, problema provine întocmai din faptul că europarlamentarii au foarte multă putere asupra angajaților lor. „Sunt regi în propriul regat”, descrie în articolul Politico un fost asistent parlamentar.

Acest lucru se întâmplă și pentru că fiecare cabinet de parlamentar funcționează cu puțini oameni și relativ independent.

Angajații sau foștii angajați intervievați sub protecția anonimatului de către Politico descriu coșmarul prin care au trecut, la mâna europarlamentarilor. Hărțuirea șefilor le-a creat anxietate, sindrom posttraumatic, sau chiar i-a dus în pragul suicidului.

Astfel de atitudini față de femeile din politică nu există doar în sfera publică, ci și în culisele partidelor.

În februarie, Libertatea a relatat cum Marius Budăi, ministrul Muncii din partea PSD, a hărțuit de cel puțin două ori colege din partid, în timp ce ar fi fost în stare de ebrietate. Membrele PSD au ales să rămână anonime.

Reprezentanta Centrului Filia spune că aceste cazuri sunt des întâlnite, doar că victimele aleg să nu depună plângeri de teama că ar da dovadă de slăbiciune sau că ar putea exista repercursiuni care le-ar afecta cariera. Așa că îndură, în tăcere.

Majoritatea femeilor în funcții publice care se confruntă cu discriminarea nu raportează incidente sexiste conform raportului „Hărțuire și violență împotriva femeilor din parlamentele Europei”, din 2018.

Dacă 58% dintre femeile care au participat la sondaj au declarat că au fost hărțuite online, doar 20% dintre acestea au raportat astfel de incidente.

Dintre femeile parlamentar care au declarat în cadrul sondajului că au fost victimele unui abuz sexual, doar 23% l-au raportat, iar jumătate dintre femeile care au primit amenințări violente au și raportat incidentul.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *